Seksuele ontwikkeling 12-15 jaar

Globale ontwikkeling

In de pubertijd gaan jongeren steeds meer hun eigen gang. Vrienden hebben, erbij horen en leuk gevonden worden: daar draait het om in deze leeftijdsfase. Hun lichaam verandert snel; de eerste zaadlozing dient zich aan. Verliefd worden en verkering krijgen wordt een ‘serieuze’ zaak, maar verder dan een tongzoen gaat het zelden. Dat neemt niet weg dat het goed is om als ouders in deze fase seks, relaties en anticonceptie bespreekbaar te houden/maken. Pubers gaan zelf op zoek naar informatie, ook als jij er niet met ze over praat. U kunt er dus beter vroeg over beginnen.

Specifiek voor anorectale malformatie/de ziekte van Hirschsprung

Voor uw kind met een anorectale malformatie of de ziekte van Hirschsprung kan de puberteit extra uitdagingen met zich meebrengen. Net als we bij de vorige leeftijdsfase al beschreven, kan uw zoon meer moeite hebben met het stellen van grenzen. Ook kan hij nog meer last hebben van onzekerheid of schaamte dan leeftijdgenoten, en zich buitengesloten voelen vanwege de aandoening. Alle pubers willen er graag bij horen en niet anders zijn dan een ander, maar voor uw kind kan dat extra lastig zijn. Besteed daar aandacht aan bij de seksuele voorlichting. Door het bespreekbaar te maken, kunt u het pad naar meer openheid effenen voor uw kind. Maak duidelijk dat hij alle problemen kan bespreken, of dat nu met u is of met de behandelend arts.​

Misschien heeft uw zoon erectieproblemen als gevolg van de aandoening. Kaart het aan tijdens de seksuele voorlichting aan uw zoon. Zoals gezegd: hiermee kunt u uw zoon helpen het pad te effenen naar meer openheid.

Oplossingen

U kunt uw kind in de puberteit enorm ondersteunen door seksualiteit bespreekbaar te houden. Maar hoe doet u dat en op welk moment kaart u welke onderwerpen aan? Daar hoeft u niet alleen in te staan. Instanties als Rutgers Kenniscentrum Seksualiteit helpen u op weg met informatieve brochures.

U kunt ook een psycholoog, seksuoloog of andere professionele hulpverlener inschakelen voor advies of begeleiding. Deze kan uw kind bijvoorbeeld helpen om zijn aandoening bespreekbaar te maken bij leeftijdgenoten.

Meer weten?

Over seksuele opvoeding van kinderen van 9-15 jaar

Over seksuele voorlichting per leeftijdsfase

Over seksuele ontwikkeling van kinderen met een aandoening

Over de ervaringen van een jongen van 12 jaar met een anorectale malformatie