Seksuele ontwikkeling 0-4 jaar

Globale ontwikkeling

Baby’s houden van knuffelen. Het geeft ze een veilig gevoel. Als ze peuter worden, gaan ze hun eigen lichaam ontdekken. Ze zijn nieuwsgierig naar hun eigen lichaam en dat van anderen. Ze kijken en voelen. Ze willen bijvoorbeeld weten waar hun plasje of hun poep vandaan komt. De meeste kinderen worden zindelijk als ze tussen de 2 en de 3 jaar zijn.

Specifiek voor anorectale malformatie/de ziekte van Hirschsprung

Dat is voor uw kindje niet anders. Toch kunnen er belangrijke verschillen zijn met andere baby’s en peuters. Uw dochter heeft waarschijnlijk veel vaker met dokters te maken dan andere kinderen. Het kan zijn dat zij op prille leeftijd al veel operaties heeft ondergaan. Daarnaast kan het zijn dat ze te maken heeft (gehad) met het dagelijks spoelen van de darmen of het oprekken van de anus.

In die gevallen wordt haar onderlichaam dus vaak aangeraakt door anderen en ook door u als ouders. Knuffelen met je ouders is fijn, maar lichamelijk onderzoek bij de dokter is minder plezierig en soms doet het pijn. Ook kan uw kind meer problemen ondervinden bij het zindelijk worden dan andere kinderen. Dit kan invloed hebben op hoe uw kind haar lichaam ervaart.

Oplossingen

Hoe kunt u uw kind in deze leeftijdsfase ondersteunen bij de seksuele ontwikkeling?

Dat doet u al. U knuffelt uw kind en geeft aandacht en liefde. Daarnaast kunt u uw kind nu al helpen om zich goed te voelen met haar lichaam. Anders gezegd: u kunt uw kind helpen met het ontwikkelen van een positief lichaamsbeeld. Dat doet u bijvoorbeeld door zo vroeg mogelijk open te zijn over wat er aan de hand is. Stel uw kind ook gerust; het is niet erg als het niet zindelijk is, zij kan daar niks aan doen. Schakel daarbij gerust de hulp in van het behandelteam (kinderchirurg, gespecialiseerde verpleegkundige, kinderbekkenfysiotherapeut, psycholoog en pedagogisch hulpverlener) in. De teamleden kunnen u advies geven over hoe u uw kind helpt om een goed gevoel over haar lichaam te hebben, ondanks de aandoening.

Meer weten?

Over onzindelijkheid bij peuters

Over de ouder-kindrelatie bij chronisch zieke kinderen